Παντελής Κίτσος
Ο Παντελής Κίτσος του Γεωργίου και της Αναστασίας γεννήθηκε στον οικισμό Σουμέσι Ροδαυγής στις 02 Δεκεμβρίου του 1929.
Ασχολήθηκε με την μουσική παίζοντας βιολί από την ηλικία των 22 χρονών όταν ζούσε στα Ιωάννινα. Για τον σκοπό αυτό παρακολούθησε μαθήματα στο Ωδείο Ιωαννίνων. Επίσης παρακολούθησε και μαθήματα βυζαντινής μουσικής υπηρετώντας αργότερα ως ιεροψάλτης στην Αγία Τριάδα Σουμεσίου.



Επιστρέφοντας στο Σουμέσι από το 1955 και μετά, δημιούργησε την δική του ορχήστρα κάτι που τον ανάγκασε να προμηθευτεί τα δικά του μηχανήματα (κόρνες, μπαταρίες, ενισχυτές κλπ). Στα πρώτα χρόνια η κομπανία ήταν σχεδόν οικογενειακή αφού τα αδέρφια του Ιωάννης (1932) έπαιζε κλαρίνο και ο μικρότερος Χρήστος (1944) τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα. Ο Χρήστος νωρίς εγκατέλειψε την μουσική οπότε θέση στην κομπανία για πολλά χρόνια είχε ο Αποστόλης Νούλας (τραγούδι κιθάρα) από την Γραμμενίτσα.
Πλέον η ενασχόληση του με την μουσική απέκτησε χαρακτήρα βιοποριστικό.



Συμμετείχε σε γάμους, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις στην γύρω περιοχή (Σκούπα, Δαφνωτή, Πλατανούσα, Μονολίθι, Κουκούλια, Γραικικό, Ροδαυγή, Πιστιανά, Αμμότοπο, Γραμμενίτσα, Χανόπουλο, Άρτα, Φιλιππιάδα, Φανερωμένη, Ανώγειο, Γοργόμυλο, Γυμνότοπο, Κεράσοβο κλπ).
Συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες εκτός από τα αδέρφια του όπως τον Γιώργο Διαμάντη (κλαρίνο), Πέτρο Μπαρτζώκα, Βασίλη Σιαφαρίκα και Αλέκο Γιαννακούλη. Επίσης τον Χρήστο και Αποστόλη Νούλα, τον Σπύρο Γιαγκούλα, τον Κώστα Παπαπέτρο και πάρα πολλούς άλλους. Κορυφαία του στιγμή η συνεργασία του σε πανηγύρι με τον Κώστα Σκαφίδα.



Επίσης άξιο καταγραφής είναι το γεγονός ότι έφερε στην ορχήστρα του για πρώτη φορά στα Χωριά μας, τραγουδίστρια. Συνέβη μάλλον το 1966 στο πανηγύρι της Αγίας Φανερωμένης (παραμονή και ανήμερα) και την επομένη στην Αγία Τριάδα κατεβαίνοντας όλα τα άτομα της ορχήστρας από το μονοπάτι του Ξηροβουνίου στο Σουμέσι.
Όπως διηγείται ο ίδιος ο Βασίλης Σιαφαρίκαs, την ενασχόληση του με την μουσική την οφείλει στον Παντελή. Περνούσε λέει απ’ τα Σιαφαρικέικα και άκουσε τον 13χρονο τότε Βασίλη να σιγοτραγουδάει. Αμέσως συνάντησε τον πατέρα του. Του είπε ότι τον ήθελε στην κομπανία του και του πρότεινε να του αγοράσει κάποιο όργανο. Έτσι έγινε και στην ορχήστρα του τον πήρε τα πρώτα χρόνια και ακορντεόν του αγόρασε ο πατέρας του.



Το 1974 του προέκυψε δουλειά γομωτή και πυροδότη στην αρχή, επικεφαλής συνεργείου στη συνέχεια, σε συνεργεία που συνεργάζονταν με την ΔΕΗ οπότε η δουλειά του βιολιτζή για τα επόμενα χρόνια ήταν για συμπλήρωμα εισοδήματος και για το μεράκι.
Με την σύζυγο του Χρυσάνθη Κίτσου – Βασιλείου απέκτησε έξι παιδιά. Τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια. Απεβίωσε στις 27 Οκτωβρίου του 2006.
Η συλλογή των έργων του έγινε σε συνεργασία με τoν γιό του Φάνη Κίτσο. Τον ευχαριστούμε για την συνεργασία και την άδεια να παρουσιάσουμε το έργου του.