“Ο Αμμότοπος είναι χωριό του νομού Άρτας, το οποίο ήταν έδρα του Δήμου Ξηροβουνίου και είναι δημοτική κοινότητα του Δήμου Άρτας. Κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 994 κατοίκων. Το χωριό μαζί με τον οικισμό Αμπέλια αποτελεί την τοπική κοινότητα Αμμοτόπου με πληθυσμό 968 κατοίκων. Η παλαιά του ονομασία μέχρι το 1927 ήταν Κουμτζάδες ή Κουμουτζάδες.

Το χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα σε δυο βουνά, σε υψόμετρο 360 μέτρων. Το αρχικό χωριό είχε κτιστεί μετά το 1361 και την κατάκτηση της Κομοτηνής (Κουμουτζηνών) από τους Οθωμανούς. Τότε, οι διωκόμενοι Κομοτηναίοι κατέφυγαν εδώ και ίδρυσαν τους Κουμουτζάδες. Το 1449 όμως με την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς κατέφυγαν εκ νέου, στη Βέρβιτσα (σημερινά Τρόπαια) της Πελοποννήσου. Η καταγωγή των σημερινών κατοίκων είναι από το Σούλι και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα κύρια προϊόντα του χωριού είναι τα γαλακτοκομικά, το λάδι και το καλαμπόκι.

Τα αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνουν τον αρχαίο οικισμό Όρραον (λόφος Kαστρίου μεταξύ των κοινοτήτων Aμμοτόπου και Γοργομύλου), που ιδρύθηκε στην περιοχή από τους Κασσωπαίους ή τους Μολοσσούςτον 4ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ., την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της Δρακότρυπας στα Αμπέλια και την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. 

Απέχει 22 περίπου χιλιόμετρα από την Άρτα, 8 χιλιόμετρα από Φιλιππιάδα, 58 χιλιόμετρα από Πρέβεζα και 66 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.”

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε Wikipedia και δείτε αυτό το βίυτεο.

Credit για φωτογραφία

Share