“Το Ανώγειο ή Ανώι είναι ορεινό χωριό του νομού Πρέβεζας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του όρους Ξηροβούνι και αποτελεί τον πιο ορεινό οικισμό του νομού Πρέβεζας. Το Ανώγειο είναι έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας και δημοτικής ενότητας που ανήκει στον δήμο Ζηρού και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 118 κατοίκους.

Το Ανώγειο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Πρέβεζας σε υψόμετρο 1.190 μέτρων. Υπάγεται στο δημοτικό διαμέρισμα Ανωγείου του δήμου Ζηρού. Στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες του προφήτη Ηλία, του Αγίου Σώζοντος, της Αγίας Άννης και του Αγίου Νικολάου.

Από το Ανώγειο κατάγονταν και οι διαβόητοι λήσταρχοι αδερφοί Ρεντζαίοι, Κώστας και Θύμιος, που έδρασαν την εποχή του Μεσοπολέμου σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Κατά τον Ιούλιο του 1943, σημειώθηκαν στο Ανώγειο μάχες μεταξύ του Αρχηγείου Ξηροβουνίου του ΕΔΕΣ υπό την ηγεσία του Αλέκου Παπαδόπουλου και των δυνάμεων Κατοχής. Η Κοινότητα Ανωγείου υδροδοτήθηκε, συνδεόμενη στο δίκτυο ύδρευσης, το καλοκαίρι του 2020.”

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε Wikipedia και δείτε αυτό το βίυτεο.

Share