Ο Κώστας Κωσταγιώργος γεννήθηκε στην Πλατανούσσα Ιωαννίνων στις 9/10/1965. Η διαδικασία του τοκετού έλαβε χώρα «μέσα στο σπίτι σε μία γωνιά», όπως ο ίδιος μάς αναφέρει, «με μαμή την βάβω». Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Πλατανούσσα. Πήγε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως μουσικός για αρκετά χρόνια. Μετά, όταν επέστρεψε, εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Γιάννενα και στο χωριό. Σήμερα είναι επαγγελματίας λαϊκός μουσικός που παίζει βιολί και τραγουδάει, ενώ παράλληλα έχει μονάδα με «γελάδια» ελευθέρας βοσκής στο χωριό της καταγωγής του. Από αυτήν την ιδιότητά του πηγάζει και το ένα του παρατσούκλι: «Γελαδάρης». Τα άλλα δύο είναι «Κωσταβιόλα» και «Κωστασκλί». Το «Κωσταβιόλα», λόγω της αγάπης του για το βιολί και το «Κωστασκλί», λόγω της αγάπης του για τα σκυλιά, αλλά και του σκληρού και εργασιομανούς χαρακτήρα του.

Είναι απόφοιτος της A’ Λυκείου και στη B’ φοίτησε μόνο ως τον Ιούνιο. Είναι πατέρας δύο παιδιών και έχει ένα εγγόνι. Ο πατέρας του ήταν παραδοσιακός πετράς που είχε και γιδοπρόβατα. Η μάνα του κατάγεται από το σόι των Πρεντζαίων, οι οποίοι αποτελούσαν μία μουσική οικογένεια. Ο προπάππους του, Γιώργος Πρέντζας, από το σόι της μάνας του, έπαιζε βιολί στην περιοχή του Ματαράγκα στο Μεσολόγγι και έγραφε και τραγούδια:

«Στα καπνά τα μυρωδάτα φέτος έχουνε τιμή και ο Πρεντζαίος ο καημένος κάθεται στη φυλακή».

Ο Κωσταγιώργος είναι παιδί της υπαίθρου, παιδί του χωριού. Τα βιώματά του, οι εμπειρίες του, αλλά και τα πρότυπα συμπεριφοράς και οι αξίες που έχει κληρονομήσει είναι από το περιβάλλον της Πλατανούσσας και τους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου. Από την πλευρά του πατέρα του ξεπήδησε η αγάπη του για την κτηνοτροφία και από την πλευρά της μάνας του η αγάπη για τη μουσική και το βιολί, αφού και ο παππούς του έπαιζε βιολί και ήταν η αιτία να ασχοληθεί και ο Κωσταγιώργος μ’ αυτό.

Το κείμενο είναι από την μεταπτυχιακή εργασία του Κώστα Καραπάνου με θέμα «Το Βιολί στα Τζουμέρκα.  Ο βιολιστής Κώστας Κωσταγιώργος»  με επιβλέποντες Καθηγητές τον Λάμπρο Λιάβα και Χάρη Σαρρή  

Κώστας Κωσταγιώργος συνέντευξη στον Δημήτρη Βαγγέλη

Κώστας Κωσταγιώργος στο Αλάτι της Γης

O Σκάρος του Κώστα Κωσταγιώργου